Διατροφη χωρις γλουτενη

Συμβουλές και προϊόντα στην Κύπρο

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Δίαιτα χωρίς Γλουτένη

κύριος στόχος της δίαιτας είναι η αποφυγή όλων των λευκών αλεύρων (εκτός από το καλαμπόκι και το ρύζι).

Η διαιτητική αντιμετώπιση επιβάλλει τον αυστηρό αποκλεισμό της γλουτένης. Στην ελεύθερη γλουτένης δίαιτα απαγορεύεται η χρήση τροφών που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Το ρύζι, ο αραβόσιτος, η σόγια, η πατάτα, καθώς και άλευρα από αυτά, μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραπάνω.

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη, συμπυκνωμένο, πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα, κρέμες από γάλα και καλαμποκάλευρο ή ριζάλευρο, γιαούρτι, τυριά.
  • Κρέατα-Αυγά. Όλα τα φρέσκα ή κατεψυγμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, και σε κονσέρβα. Αυγά χωρίς έτοιμη σάλτσα.
  • Δημητριακά. Ψωμί, φρυγανιές, κράκερς κ.α. παρασκευασμένα από ελεύθερα γλουτένης άλευρα (καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, πατατάλευρο, αλεύρι από σόγια – υπάρχει και αλεύρι σιταριού χωρίς γλουτένη).
  • Πατάτες , γλυκοπατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, χυλός από καλαμπόκι.
  • Λαχανικά. Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα χωρίς σάλτσα.
  • Όσπρια.
  • Φρούτα. Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα και οι χυμοί τους.
  • Διάφορα. Σούπες που είναι γνωστή η σύνθεση τους, καφές (στιγμιαίος ή αλεσμένος) τσάι και άλλα. Αφεψήματα. Μη εμπλουτισμένο κακάο. Ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ζελές, σιρόπια. Ορισμένες καραμέλες, καρύδα. Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχαρικά, καρυκεύματα. Μυρωδικά, ελιές, ξύδι από σταφύλια, σόδα, μουστάρδα, σάλτσα από ντομάτα.
  • Πατατάκια τσίπς (συνήθως μόνο τα κλασσικά που περιέχουν πατάτα,λάδι,αλάτι), σοκολάτες που δεν περιέχουν μπισκότο ή βύνη κριθαριού.
  • Λούντζα και μπείκον
  • Μερικές  έτοιμες σάλτσες μακαρονιών (διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

  • Κρέμες που δεν γίνονται από γάλα, ροφήματα σοκολάτας.
  • Ορισμένα τυριά που περιέχουν μαστίχα βρώμης σαν συστατικό τους.
  • Κατεργασμένα κρέατα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, βρώμη ή σίκαλη.
  • Αλλαντικά άγνωστης σύστασης (πολλά έχουν άμυλο)
  • Κανονικό ψωμί από σιτάρι ή σίκαλη, καθώς και οτιδήποτε περιέχει άλευρο από τα απαγορευμένα π.χ αλμυρά ( τυροπιτάκια, πίτσες κτλ), κουλουράκια, φρυγανιές, κέικς, σάντουιτς, τοστ.
  • Μακαρόνια, σπαγγέτι, φιδές, χυλοπίτες, κριθαράκι και άλλες πάστες ζυμαρικών.
  • All Bran και άλλα δημητριακά εμπορίου που περιέχουν γλουτένη.
  • Λαχανικά σε κονσέρβα με σάλτσα, φασόλια σε κονσέρβα, έτοιμες σαλάτες.
  • Κατεργασμένα φρούτα με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.
  • Πολλά από τα είδη εμπορίου τύπου snack (π.χ γαριδάκια ή πολλά πατατάκια γιατί περιέχουν βύνη κριθαριού) και οι σοκολάτες που περιέχουν γκοφρέτα ή μπισκότο (π.χ. Kit Kat) ή βύνη κριθαριού.
  • Σούπες εμπορίου, επιδόρπια και γλυκά εμπορίου που συνήθως περιέχουν σαν συστατικό τους το αλεύρι σίτου .
  • Ορισμένα μπαχαρικά και καρυκεύματα κατεργασμένα, έτοιμες σάλτσες, οι σάλτσες των κονσερβών.
  • Σουτζούκος, κιοφτέρι, παλουζές.
  • Σιεφταλλιά, κούπες, πουργούρι
  • Τα νηστήσιμα τυριά και τα τυριά με την επωνυμία “Mammas” (έχουν άμυλο σιταριού)

Υ.Γ. περισσότερες πληροφορίες παρέχουν οι κλινικοί διαιτολόγοι/διατροφολόγοι

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.